Wyjątkowe zioła

Zioła w doniczkach to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają możliwości posiadania własnego ogródka. Wykorzystywane są one do potraw z różnorakich kuchni świata, m.in.

włoskiej, polskiej a także francuskiej, dlatego świetnie mieć je w każdym momencie pod ręką. Można wykorzystać je też jako detal dekoracyjny, który doskonale sprawdzi się na kuchennych blatach i parapetach. Obecność zieleni doskonale wkomponuje się we wnętrze i sprawi, że stanie się ono przytulniejsze, a aromat roślin będzie zachęcał nas do przygotowywania nowych dań. Natomiast, zioła w doniczkach to przede wszystkim wygoda. Dzięki nim podczas gotowania nie powinno się myśleć o ciągłych wycieczkach do sklepu, a do tego wzbogacają one smak naszych potraw lepiej niż zioła suszone. Świeże zioła wykorzystać można też jako oz doba talerza, co w połączeniu z aromatycznym smakiem podanych na nich dań pozwoli zaskoczyć naszych gości. Zioła w doniczkach, których najwięcej możemy wyszukać w polskich domach to: bazylia, pietruszka, koperek, mięta, oregano i tymianek. Coraz częściej możemy kupić je w supermarketach, mimo to warto skorzystać z innych źródeł, gdyż takie zioła zazwyczaj szybciej usychają. Ze stuprocentową pewnością znajdziemy je w sklepach ogrodniczych albo u producenta zajmującego się wprost produkcją świeżych ziół. Można też wyhodować je własną pracą, natomiast wymaga to bardzo dużo pracy oraz czasu. Aby cieszyć się nimi jak najdłużej, powinno się też należycie o nie zadbać. Potrzebują one ogromnej ilości światła słonecznego, systematycznego podlewania, adekwatnej gleby oraz doniczek z otworami, które zapewnią odpływ nadmiaru wody.
Polecam: mini marchewki.