Zioła w kuchni

Urządzając przydomowy taras, warto zastanowić się o tym, czy nie urządzić na nim niewielkiego ogrodu ziołowego. Wystarczy kupić kilka pojemników albo zainwestować w mały ogród wertykalny, aby mieć własnoręcznie uprawiane zioła. Dzięki świeżym ziołom można nadać potrawom wyjątkowy smak.

Zwłaszcza w zupach i sałatkach zioła smakują świetnie. Bazylia najlepiej smakuje w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Kolendra wzbogaci smak sałatki z ogórków i pomidorów. Do zup z kolei przyda się pietruszka. Pietruszka w doniczce może być uprawiania cały rok na kuchennym parapecie. Pietruszka zawiera sporo witamin i warto dodawać ją do pesto, czy sosów. Warto być świadomym, że ma działanie antybakteryjne i w naturalny sposób chroni przed infekcjami. Dzięki ziołom do sałatek nie trzeba dodawać soli i gotowych m ieszanek przypraw, które bywają niezdrowe a spożywanie ich w nadmiernej ilości może być szkodliwe. Ekologiczne zioła nie są trudne w uprawie. Kluczem do sukcesu jest kupno zdrowych i dobrych sadzonek. Warto zadbać o bardzo dobre stanowisko, które będzie nasłonecznione i regularnie podlewać zioła. Wystarczy podlewanie raz dziennie prostą wodą. Do podlewania ziół nie powinno się stosować odżywek ani innych nawozów. Najlepiej zaopatrywać się w zioła, takie jak bazylia w doniczce, czy kolendra w doniczce, u ogrodnika. Wtedy sadzonki będą dobrej jakości. Zioła, które używane są regularnie, a zatem regularnie przycinane, rosną zdrowo a ich kępki zagęszczają się. Zioła nie tylko będą na prawdę bardzo często używane, ale również będą schludną ozdobą tarasu.
Sprawdź również informacje na stronie: pietruszka w doniczce.