Zamrażanie szokowe działa tożsamo. Forma zamrażania powoduje, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W przypadku wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść bardzo szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obawy. Sz okowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo efektywne i wybierane już coraz częściej, zdecydowanie częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości profesjonalnych chłodni i mroźni stosuje się wyłącznie takie metody, bo one umożliwiają niemałą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy doskonale, że każdy, kto para się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie zainteresowany tym, aby zwiększyć wydajność własnego działania i jednocześnie zaoszczędzić środki finansowe, jeżeli już jest to wyłącznie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorodne produkty, dosłownie te wyjątkowo mało odporne i szybko psujące się.
Warto zobaczyć: schładzanie szokowe.